af Marianne Thornberg / Uttika

 

Hvorfor skulle jeg skifte kattemad, min kat har det fint på tørt kattefoder?

   Ethvert levende væsen har det “fint" indtil ydre tegn på en sygdom ses. Det lyder måske som et meget indlysende og grundlæggende udsagn, men hvis du tænker over det ......

          Enhver kat med blokerede urinveje var "fin", før den begyndte at holde op med at urinere og enten døde pga. af en bristet blære eller var nødt til at blive hasteindlagt 
          med henblik på akut kateterisation.

           En hvilken som helst kat med en inflammeret blære (blærebetændelse) var "fin", indtil den fik smerte, havde blod i urinen og tissede udenfor toilettet.

          Enhver kræft patient var "fin" indtil dens tumor voksede sig stor nok eller spredte sig langt nok til at kliniske tegn blev observeret.

          Alle katte var »fine« indtil fodring med arts-uhensigtsmæssige hyperallergene ingredienser tog over og katten begyndte at udvise tegn på IBD (Inflammatorisk tarm sygdom).

          Enhver kat var "fin", indtil nyre- eller blærestenene var store nok til at forårsage kliniske tegn.

          Enhver kat var ”fin” indtil den flåede og kradsede sig til blods.

          Pointen er at sygdomme "lever" længe inden de bliver bemærket af det levende væsen.

 

Dette er grunden til at erklæringen, “men min kat har det fint på tørt kattefoder" betyder meget lidt for mig, fordi jeg tror på forebyggende ernæring og ikke lukning af stalddøren efter at hesten er væk. Jeg ønsker ikke at ende med at sige "Ups ... ... jeg tror ikke katten er så fin nu!", når jeg ser en kat med et medicinsk problem, der kunne have været undgået, hvis den fra start havde fået kattemad, som der for arten er hensigtsmæssig.

 

Hvis man vil være med ombord i relation til argumenterende forebyggende ernæring, er det naturligvis nødvendigt at forstå:

  

Der er masser af protein og taurin i det kattefoder jeg serverer?

Katte har brug for animalsk baseret protein.

Katte er ”forpligtede” (obligate) kødædere og er meget forskellige fra hunde i deres ernæringsmæssige behov. Hvad betyder det at være et ”forpligtet” kødædende dyr? Det betyder, at din kat blev skabt af Moder Natur til at få sine ernæringsmæssige behov opfyldt ved indtagelse af en stor mængde af animalsk baserede proteiner (kød) og langt mindre ernæringsmæssig støtte fra plante-baserede proteiner (korn). Det betyder at katte mangler specifikke metaboliske (enzymatiske) veje og kan ikke bruge vegetabilske proteiner så effektivt som animalske proteiner.

 

Det er meget vigtigt at huske at ikke alle proteiner er skabt lige.

Proteiner, der stammer fra dyrevæv har en komplet aminosyre profil. Aminosyrer er byggestenene i proteiner. Betragt dem som brikker i et puslespil. Plante-baserede proteiner indeholder ikke alle dele (puslespil brikker) af den kritiske aminosyresammensætning, der kræves af et forpligtet kødædende dyr. Kvaliteten og sammensætningen af et protein (hvor mange puslespilbrikker har det) omtales også som sin biologiske værdi.

 

Mennesker og hunde kan tage brikkerne i puslespillet fra vegetabilske proteiner, og fra dem, danne de manglende brikker. Katte kan ikke gøre dette. Det er grunden til at mennesker og hunde kan leve på en vegetarisk kost, men katte kan ikke leve på vegetarisk kattemad. (Bemærk at jeg på ingen måde anbefaler, vegetarisk hundefoder til hunde.)

 

For katte er taurin en af de vigtigste aminosyrer, hvilket er til stede i kød, men mangler i planter. Taurin mangel vil medføre blindhed og hjerteproblemer hos katte.

 

Proteinindholdet i kattefoder i tør form, som ofte er stærkt plante-baseret, er ikke lig med kvaliteten af proteinet i Rigtig Kattemad, som der helt igennem er kød-baseret. Proteinindholdet i tørt kattefoder udgør derfor en lavere biologisk værdi score.

 

Da vegetabilske proteiner er billigere end kød proteiner, vil producenter af kattefoder have en højere fortjeneste, når der bruges majs, hvede, soja, ris osv.

 

Mange dyrlæger og kattefoder producenternes repræsentanter (som ofte er dyrlæger) vil smart nok hævde at de ved ”præcist”, hvad der mangler i form af næringsstoffer, der ellers ville være i kødbaseret kattemad. De vil hævde, at disse manglende elementer er tilføjet til deres produkter for at gøre det fuldstændigt og afbalanceret til at opretholde livet for et forpligter kødædende dyr.

 

Problemet med denne tankegang er at mennesker bare ikke er så smarte alligevel og har gjort en fatal fejl i fortiden, når de forsøger at gætte, hvordan man kan kompenserer for en sådan drastisk afvigelse fra naturen. For ikke så længe siden (1980'erne) blev katte blinde og døde af hjerteproblemer, hvilket skyldes menneskets arrogance. Det blev opdaget i slutningen af 1980'erne at katte er specielt følsomme over for taurin mangel og vores katte betalte dyrt for menneskets videnssvage tankegang, der er så langt fra naturen, med henblik på at øge fortjenesten for kæledyrslevnedsmiddelproducenter.

 

Der er flere situationer, der kan føre til at kattemad er mangelfuld på taurin, men den ene af dem er ved hjælp af et kattefoder, der er stærkt afhængig af planter som sin kilde til protein. I stedet for at sænke deres fortjenstmargen og gå tilbage til naturen ved at tilføje mere kød til kost, begyndte kæledyrsfoderproducenterne ganske enkelt at supplere deres kost med taurin.

 

Dette er alt sammen meget godt for netop dette problem, men hvordan kan vi vide at mennesket ikke er blindt og uvidende om et anden kritisk næringsstof, som mangler i en plante baseret kattemad? Hvorfor er mennesket så arrogant at det tror, det kan strejfe så langt væk fra, hvad en kats naturkræfter rent designmæssigt er skabt til at spise?

 

Lad os også spørge os selv om følgende spørgsmål: Hvor mange katte bliver syge eller dør af disse arts-uhensigtsmæssige kattefoder vaner og hvorfor er kattefoder aldrig selv blevet opstillet som en mulig årsag til sygdom eller død? Vi kan ikke besvare dette spørgsmål definitivt, men jeg er ikke i tvivl om, at svaret ville være "mange".

 

Kan katte overleve på dette supplerede plante-baserede kattefoder ? Ja, mange af dem gør.

 

Kan katte trives på denne form for kattemad? Nej, de kan ikke. Holdes kattene i live eller lever de?

 

Et andet vigtigt spørgsmål i forbindelse med protein i tør kattemad er at det har været kogt ved meget høje temperaturer i lang tid. Denne omfattende madlavning, der kræves for at tørre produktet, betyder et betydeligt fald i proteinkildernes biologiske værdi.

Barsk madlavning ødelægger også andre næringsstoffer. Man kan derefter gætte hvilke næringsstoffer - i hvilken form og antal – der blev ødelagt ved denne madlavningsform og derefter forsøge at føre dem tilbage i menneske producerede kattemad.

 

Med hensyn til den samlede mængde protein i tørt kattemad, skal du ikke blive forvirret af prospektet proteinprocenter sammenlignet med råfoder. Ved første øjekast kunne det se ud til, at den tørre kattemad har en højere værdi af protein end den rå mad, men det er ikke rigtigt på et tørstof grundlag, som er den korrekte måde at sammenligne de to fødevarer. Det meste råfoder kattemad, når det er beregnet på tørstof basis, har mere protein end det tørre kattefoder. Og husk, selvom dette ikke var tilfældet, fortæller det procentvise tal ikke hele historien. Det er proteinets biologiske værdi, der er kritisk, altså hvor mange af puslespillets brikker det har.

 

Kulhydrater i kattemad er da sundt?

Vi fodrer katte med for mange kulhydrater.

I deres naturlige liv vil katte, hvis enestående biologi gør dem til et rigtigt rovdyr - ikke forbruge det høje niveau af kulhydrater (korn), der er i den tørre kattemad, som vi rutinemæssigt fodrer dem med. Du vil aldrig se en vildkat jagte en rulle mariekiks, der løber tværs over sletterne i Afrika eller for den sags skyld indtage inddampet mus med majs i gluten souffle.

 

I naturen vil din kat spise en kødbaseret kattemad med et højt proteinindhold og et højt vandindhold samt med et moderat niveau af fedt og hvor kun omkring 3-5 procent af dens kost består af kulhydrater. Det gennemsnitlige tørre kattefoder indeholder 35-50 procent kulhydrater. Nogle af de billigere tørre kattefoder indeholder endnu højere niveauer.

 

Dette er ikke den kattemad Moder Natur har tiltænkt at din kat skulle spise og det er ikke hvad en kat ville vælge, hvis den havde valget.

 

En dåsemad af høj kvalitet, på den anden side, indeholder ca. 3-5 procent kulhydrater og det samme gør sig gældende for råt kattefoder, når der tales hele dyr, dvs. med maveindhold.

 

Bemærk venligst at ikke alle konserverede kattemad produkter er passende lave i kulhydrater. For eksempel indeholder mange ikke-receptpligtige (kan købes i den fri handel) og receptpligtige kattefoder typer (kan kun købes hos dyrlæger) meget store mængder kulhydrater og er ikke kattemad, som jeg ville vælge at fodre med.

 

Katte har en liden fysiologisk evne til at udnytte kulhydrater på grund af manglende specifikke enzymatiske veje, som ses hos andre pattedyr og de mangler et spyt enzym kaldet amylase. Katte har ingen brug for kulhydrater i kosten og mere bekymrende er det at alt for mange kulhydrater kan være yderst skadelige for deres helbred, som forklares under udbredte sygdomme hos katte længere nede.

 

Med dette in mente, vil det være lige så ulogisk at brødføde et kødædende dyr kattemad bestående af kødsmagende korn, som det ville være at fodre kød til en vegetar som fx en hest eller en ko, fik du den? Så hvorfor fortsætter vi med at ernære vores kødædere som planteædere? Hvorfor fodrer vi sådan en arts-uhensigtsmæssig kattemad? Svarene er enkle. Korn er billigt. Tørt kattefoder er bekvemt. Overkommelighed og bekvemmelighed sælger.

 

Men er et kulhydrat-belæsset, plante-baseret, vand-manglende tørt kattefoder den bedste kattemad for vores katte? Absolut ikke.

Forpligtede kødædere er designet til at spise kød - ikke korn - og de bliver nødt til at få vand gennem deres kattemad som forklaret under spørgsmålet om at min kat altid har adgang til frisk vand.

 

Min kat har da altid frisk vand stående og har alle sine tænder?

Katte har brug for rigeligt vand/kødsaft gennem deres kattemad.

Et andet meget vigtigt næringsstof med hensyn til den generelle sundhed er vand. Det er meget vigtigt for en kat at indtage vand gennem sin kattemad, da katten ikke har et stærkt tørst drive. Dette er et kritisk punkt. Denne mangel på et stærkt tørst drive fører til et lavt niveau og derved kronisk dehydrering, når tørt kattefoder udgør størsteparten af deres kost. Når vi snakker vand i kattemad, er der naturligvis ikke tale om at vi mennesker tilsætter postevand. Vand skal forstås som kødsafter.

Katte er designet til at få det meste af deres vand gennem deres kattemad, idet deres normale byttedyr indeholder ca. 70 - 75 procent vand. Tørre kattefoder typer indeholder kun 7-10 procent vand, mens konserverede kattemad produkter indeholder cirka 78 procent vand. Konserves kattemad tilnærmer sig derfor i højere grad den naturlige kattemad for katten og er bedre egnet til at opfylde kattens vand behov. Dog opfylder konserveres kattemad ikke et andet væsentligt basalt behov, nemlig et behov for at bruge tænderne, kæberne og gummerne både for at opfylde et adfærdsmæssigt basalt behov, men også for at holde gummerne stærke, som er første værn mod indtrængende bakterier over i blodbanen, forebyggelse af paradentose og derved tab af tænder og er immunsystemet ikke gearet til at håndterede dette, ja så vil den generelle sundhed og velfærd være truet. Enhver sygdom, herunder plak på tænderne, vil forårsage unødig stress på kroppen. Det er ikke ualmindeligt at 85 procent af hunde og katte over 3 år lider af periodontale sygdomme i en sådan grad at det med fordel kan behandles. Fordel for hvem? Katte og hunde der ernærer sig på en mere naturlig måde, erhverver sig ikke disse lidelser og igen må menneskets arrogance i form af bekvemmelighed, profit og unaturlige skabte behov ved fremstilling af unaturligt kattefoder og efterfølgende højteknologisk udstyr til at reparere disse kunstigt skabte sygdomme, få ethvert menneske med lidt fornuft til at tage sine holdninger op til kraftig revision.

En kat der overvejende indtager tørt kattefoder, drikker ikke mere vand end en kat, der indtager rå kattemad eller dåse kattemad, men i sidste ende, når vand fra alle kilder er lagt sammen (hvad der er i deres kattemad plus, hvad de drikker), indtager katten på tørt kattefoder cirka halvdelen af den mængde vand, som en kat der spiser konserveret kattemad eller rå kattemad. Dette er et afgørende punkt, når man tænker på, hvor udbredt nyrer og blære problemer er hos katten.

Ps. Husk at når din kat begynder at spise en mere passende hydreret kattemad, vil dens urin produktionen stige betydeligt. Derfor skal toiletter rengøres oftere eller der skal opsættes flere toiletter i hjemmet. Se venligst toiletunderlaget fra din kat synspunkt, som er en af grundene til at jeg stærkt anbefaler kompakt grus (stærkt klumpende) som det eneste sanitære valg af strøelse, der bør bruges til katte. Ikke-klumpende underlag giver dig ikke mulighed for at fjerne al urinen og er ikke sanitært hensigtsmæssigt.

Hvordan læser jeg ingredienslisten for kattemad?

Det er her, det bliver svært. Det nuværende etikettesystem for hundefoder og kattemad har alvorlige mangler på brugbare oplysninger. De "garanterede analyse" tal, som du finder på kattemad, giver simpelthen kun en bred vifte over det indhold af vand, protein, fedt osv., som der er i den pågældende kattemad. Du kan få et overordnet billede af, hvad der er i kattemad produktet, men ideelt set burde det være obligatorisk at sætte mere præcise "som fodres" værdier på kattemad produktet. Jeg kan ikke forestille mig at dette vil ske inden for en overskuelig tid. Dette ville dog være mere på linje med de oplysninger, som vi finder på vore egne emballerede fødevarer.

Ser man på listen over ingredienser, giver det et ufuldstændigt billede af, hvad der rent faktisk er i kattemad produktet med hensyn til mængden af hver ingrediens. Uden at vide den faktiske mængde for hver ingrediens, har vi ingen idé om virkningen af den pågældende ingrediens på ernæringsprofillen af kattemad produktet. For eksempel, når vi ser en høj kulhydrat ingrediens som fx ris på etiketten, ved vi at denne type fødevare ikke har ret meget at gøre i et kattefoder og hvordan kan vi virkelig kende den mængde ris, der er heri? Er den til stede i en mindre mængde eller i en stor mængde? Derfor er det vigtigt at der ikke bare opremses en ingrediensliste, men også at der gives dig mulighed for at se på protein/fedt/kulhydrat profilen af de kattemad produkter, som der findes for mange kommercielle fødevarer.

Et godt eksempel på ovenstående spørgsmål er en kattemad på dåse som fx Wellness. Ved første øjekast vil denne fødevare afskediges som upassende for et kødædende dyr, fordi det indeholder flere ingredienser med et højt kulhydratindhold i form af frugt og grøntsager. Men i virkeligheden vil det lave kulhydrat-niveau (3-5%) fortæller os at mængden af frugt og grøntsager er meget lav.

 

Hvis en kattemad som du fodrer med kun har den overordnede liste, kan du kontakte virksomheden og bede om fordelingen af deres fødevarer i form af kalorier, der kommer fra protein, de kalorier, der kommer fra fedt og de kalorier, der kommer fra kulhydrater. Optimalt set bør din kats kattemad ikke få mere end 10 procent af sine kalorier fra kulhydrater.

Ordene "naturlige", "premium" eller "dyrlæge anbefalede" er ikke nødvendigvis et tegn på høj kvalitet. Hvis du tænker på at bruge kattemad som en 'race-specifik' tør kattemad, er der tale om helt absurde påstande, som disse virksomheder gør med hensyn til forskellige racers specifikke kattemad vaner. Sandheden er at en Siamesere adskiller sig ikke fra en Perser, en Maine Coon eller en rundstrikket kat, når vi taler en optimal kostsammensætning.

I modsætning til hvad de fleste ofte tror, nemlig at mange, hvis ikke alle, af det såkaldte recept pligtige kattefoder, der sælges hos dyrlæger, er dette ikke sammensat således at det giver optimal sundhed for et kødædende dyr. Mange af disse produkter indeholder majs, hvede og soja, der ikke logisk har noget at gøre i din kats kattemad og disse produkter har ofte et meget højt kulhydratindhold. Mange af dem indeholder også biprodukter som den vigtigste - og ofte eneste - kilde til protein. Det er også vigtigt at bemærke at nogle fortsætter med at bruge meget tvivlsomme konserveringsmidler såsom BHA og BHT i mange af deres kattemad produkter. Andre kattemad producenter har opgivet denne praksis med at bruge disse kemikalier som konserveringsmidler til fordel for flere fysiske og sikrere metoder. Desværre er mange dyrlæger meget dårligt uddannet inden for ernæring hos hund og kat og alt for ofte er deres anbefalinger ”dikteret” af kattemad producentindustrien, som ikke altid har din kats og/eller hunds bedste interesse i tankerne, når udformningen af deres produkter sker. I de fleste tilfælde vil du betale langt flere penge, end du bør for ingredienser med lav kvalitet, som mange af disse receptpligtige produkter indeholder.

Kig efter muskelkød (helst ikke organkød som lever) som første ingrediens. Muskelkød vil blive angivet som "kylling" eller "kalkun", osv. ikke "kyllingebiprodukter" eller "kylling biprodukt måltid" eller "kylling bouillon" eller "lever". "Kylling måltid" er teknisk set muskelkød, men udtrykket "måltid" betyder at det er blevet forarbejdet (kogt i lang tid ved meget høje temperaturer) og er af ringere kvalitet end kød, der ikke har været så stærkt forarbejdet. Et "måltid" kattemad produkt er mere almindeligt forekommende i tørre kattemad produkter. Biprodukter kan omfatte fødder, indvolde, fjer, æggeskaller, osv., og kan være mindre nærende end kød. Ideelt set skal der være tale om et helt byttedyr og ikke udvalgte puslespilbrikker.

 

Korn bør være fraværende, men desværre er korn billigt, så det er medtaget i mange kommercielle kattemad produkter. Tænk 'fortjenstmargen”. Korn er billigere end kød. Hvis korn er til stede, bør det være minimalt i mængde. Det er der, hvor du tjekker kulhydratindholdet, kommer i spil. Dette tjek er ideelt for at få en korn-fri kattemad. Majs, hvede og soja menes at være fælles allergener (ligesom gær er) og kulhydratdelen af disse bælgfrugter vil også medføre en hurtig stigning i blodsukkeret hos mange katte. Soja indeholder phytoøstrogen og har også en negativ indflydelse på skjoldbruskkirtlen. I betragtning af, hvor udbredt hyperthyroidisme er hos katten, har soja ikke noget at gøre i kattefoder. Desværre er soja en almindelig ingrediens, der bruges af kattemad producenterne.

 

Der er så mange sygdomme hos katte, hvordan kan det hænge sammen med kattemaden?

Der er en meget stærk og yderst logisk sammenhæng mellem den måde vi i øjeblikket fodrer vores forpligtede kødædere på og mange af de livstruende sygdomme, der plager dem. 

 

Diabetes: Diabetes er en meget alvorlig - og vanskelig at administrere - sygdom, der er meget almindelig hos katte. Hvorfor er det så udbredt? Det arts-uhensigtsmæssige høje kulhydratindhold i tørt kattemad (og nogle konserves kattemad) giver kaos i blodsukkeret hos et forpligtet kødædende dyr. Blodsukkeret stiger betydeligt ved indtagelse af kulhydrater. Med kronisk hyperglycemia (højt blodsukker) vil insulin-producerende celler i bugspytkirtlen ned-reguleres, eller "brænde ud," og det fører til diabetes.

 

Mange katte er blevet vænnet ud af insulin - eller doseringen blevet væsentligt nedsat - når der sker et skift til et kattefoder med lavt kulhydratindhold.  

 

Ud over spørgsmålet om kulhydrater vil tør kattemad - fordi det har en høj kalorieindholdstæthed og der fodres ad libitum fodring – være den væsentligste årsag til at en meget høj procentdel af kattene er overvægtige eller fede.

 

Fedtceller producerer et stof, der gør de andre celler i kroppen resistente over for insulin. Dette fremmer en diabetisk tilstand.

 

Det er meget vigtigt at forstå de konsekvenser som en kattemad med et lavt kulhydratindhold har på insulin behovet for en diabetiker kat.

 

Vær også opmærksom på at mange dyrlæger undervurderer den gunstige virkning som en kattemad med et lavt kulhydratindhold har på insulin behovet hos patienten og at de ikke sænker insulin dosis nok. Hvis insulinet ikke sænkes tilsvarende, vil der opstå en overdosis af insulin, som kan være livstruende. Jeg anbefaler stærkt at alle der har en diabetisk kat rutinemæssigt foretager hjemmetest for at overvåge blodsukkerniveauet ved hjælp af et såkaldt  glucometer og nøje overvågning er især vigtigt, når du gennemfører en kattemad forandring.

 

Mange dyrlæger ordinere dyrere kattemad produkter, der specifikt skulle være rettet mod den diabetiske tilstand, men du kan gøre det meget bedre for din kat (og din pengepung) ved at fodre med andet mere nærende - og lavere kulhydrat – konserveret kattemad eller som det mest optimale en helt naturlig fodring som rå kattemad er. Du bør sørge for kattemad, hvis indehold får mindre end 10% af sine kalorier fra kulhydrater.

 

Nyresygdom (CKD - tidligere kaldet "CRF"): Kronisk nyresygdom er sandsynligvis den største årsag til dødelighed hos kat. Det er bekymrende at tænke på den rolle, som kronisk dehydrering kan spille hos nyresvigt hos katte. Og husk katte er kronisk dehydrerede, når de får kattemad bestående af overvejende tørt kattefoder. Ordinering af tørt "nyrer kattefoder”, hvilket er almindeligt ordineret af dyrlæger – indeholder kun en lille mængde fugt og efterlader din kat i en mindre end optimal balance i relation til vand.

 

Jeg må sige at jeg finder det virkelig forbløffende, når jeg hører om det meget store antal katte der modtager subkutane (vand der injiceres under huden) væsker og samtidig bibeholdes på en tørt kattefoder. Dette er meget ulogisk og usundt og ethvert forsøg på at få disse katte på en kattemad, der indeholder et højere vandindhold bør iværksættes. Vær også opmærksom på listen over ingredienserne i et kattefoder, der efter en gennemgang af dette afsnit om at læse en ingrediensetiket - og i betragtning af, at din kat er et kødædende dyr. Rigtig mange kattefoder produkter er kattemad, der aldrig ville finde sin vej ind i en kattemad skål i min pleje. Ofte er de første ingredienser ikke engang kød og herefter er der ingredienser, der er et biprodukt måltid, der ikke nødvendigvis er en usund kilde til protein, men det ville være rart at se noget musklerkød som fx "kylling".

 

Her er et eksempel på et såkaldt ”nyrefoder”: Bryggeri ris, majsgluten måltid, svinekød fedt (konserveret med blandede tocopheroler og citronsyre), kylling biprodukt måltid.

 

Bryggeriris: eller knækris har aldrig set indersiden af et bryggeri. Det er helt almindelige konsumris, som er knækket og derfor frasorteret fra den ris vi ser i supermarkedet.

 

Formålet med denne recept kattemad er at begrænse proteinindholdet, som desværre er det, det også helt sikkert gør. Men du må forstå at der ikke findes undersøgelser, der viser at begrænset proteinindhold vil forhindre en yderligere forværring af nyrefunktionen. Dette såkaldte ”nyre kattefoder” begrænser proteinindholdet til det punkt, hvor katten ofte vil katabolisere (nedbryde) dens egen muskelmasse, som resulterer i muskeltab og vægttab. Indholdet af protein i denne kattemad er ikke kun på et meget lavt niveau, men også i en ufuldstændig form for et kødædende dyr. Bemærk, at det består hovedsagelig af vegetabilske proteiner - ikke kød proteiner.

 

Blærebetændelse og blære/nyresten: blærebetændelse og sten er meget almindelig hos katten og kan være meget smertefuldt og livstruende. Blærebetændelse kan føre til uhensigtsmæssig vandladning (urinering uden for toilettet) og sten kan forårsage et dødelig brud på blæren ved at blokere udstrømningen af urin.

 

Enhver kat, der gentagne gange går ind på toilettet, men som ikke udleder al urin har behov for øjeblikkelig dyrlægehjælp! Dette er en af grundene til at det er så vigtigt at bruge et klumpende underlag. Klumpende underlag giver dig mulighed for at se hvor meget, hvis noget, urin bliver udledt.

 

Det er vigtigt at bemærke at "krystaller" er ikke det samme som sten. Krystaller er ofte normalt at finde i en kattens urin og det er ikke hensigtsmæssigt at sætte katten på et "særlig urinvejs" kattefoder, når disse er fundet i urinen.

 

Vigtigt: Der lægges ofte for meget klinisk betydning i identifikation af krystaller i urinen uden hensyn til, hvordan urin prøven blev behandlet. Det er meget vigtigt at forstå at krystaller ofte vil dannes udenfor organet inden for en meget kort (en time) periode. Hvis dyrlægen ikke undersøger urinen med det samme og enten sender den til et eksternt laboratorium eller bruger en fri-fangst prøve som kattens menneskeven medbringer fra hjemmet vil en fejlagtig diagnose af krystaller kunne gøres. Dette kaldes en "falsk positiv" rapport og resulterer i unødvendige bekymringer for dig og fører ofte til at katten blive sat på et uhensigtsmæssigt lav kvalitet kattefoder.

 

Med hensyn til den udbredte nyrer og blære sundhed kan jeg ikke understrege kraftigt nok, hvor vigtigt, vand, vand og atter vand er i både forebyggelsen og behandlingen af sygdomme, der involverer disse organsystemer.

 

Når en kat får kattemad tømt for vand i form af tørt kattefoder, producerer katten en mere koncentreret urin (højere urin vægtfylde - USG) og katten producerer derved en mindre mængde urin, hvilket betyder at en højere koncentration af krystaller vil være til stede i urinen. Dette øger risikoen for at disse krystaller danner livstruende sten. Den koncentrerede urin og manglende volumenproduktion kan også være meget irriterende for slimhinden i blærens væg og prædisponere for en meget smertefuld blærebetændelse.

 

Husk, at en kat har et meget lavt tørst drev og er designet til at få vand med deres kattemad. Kattemad i form af dåse kattemad eller rå kattemad vil sørge for at der er en tilstrækkelig mængde vand, der strømmer gennem urinvejene og er derfor med til at bevare sundheden.

 

Hvis bladene fra træerne lægger sig i din indkørsel og du ikke regelmæssigt spuler dem væk eller fejer din indkørsel, vil disse blade ophobes og forårsage et problem. Hvis du visualiserer krystallerne som bladene i denne analogi, er det let at se, hvordan naturligt kattemad udgør et bedre job i 'spulingen' af din kats blære end tørt kattefoder gør.

 

Urin pH står ofte også højt på listen, når man diskuterer urinvejsproblemer, men vi har virkelig brug for at stoppe op. Igen er en ordentlig mængde vand i kattemad det vigtigste emne her - ikke urin pH. Mange af de såkaldte nedre urinvejs kattemad vaner er sammensat for at gøre urinen sur, men det menes at disse lave magnesium, forsurende kattemad vaner faktisk kan forværre en smertefuld blærebetændelse. Disse forsurende kattemad vaner, som så ofte ordineres, kan også ende med at fremme dannelsen af calcium oxalat sten og hypokalemia (lavt kalium i blodet).

 

Det er også vigtigt at notere sig at disse mennesker stadig står fast på at du bør bekymre dig om urinens pH og at der er mange faktorer, der er bestemmende for pH i urin og kun én af dem kattemad.

 

Med hensyn til tørt kattefoder og urinvejenes sundhed, bortset fra manglen på vand i denne form for kattemad, er der også en sammenhæng mellem indtagelsen af kattemad med et højt kulhydrat indhold og dannelsen af struvitsten krystaller.

 

Dyrlæger ordinerer ofte specifikt skabte kattemad produkter til urinvejsproblemer, men igen af disse kattefoder typer indeholder mere end ti procent vand og indeholder en høj grad af arts-utilpassende ingredienser og tvivlsomme konserveringsmidler. De har også ofte et meget højt indhold kulhydrater, ja hele 42 procent af sin vægt som kulhydrater. Vær igen opmærksom på de første par ingredienser og husk samtidig på at din kat er et kødædende dyr. Her er et eksempel på et sådant kattefoder:

 

Bryggeri ris, kylling biprodukt måltid, majsgluten måltid, svinekød fedt (konserveret med blandede tocopheroler og citronsyre), kyllingelever smag, taurin, konserveret med BHT og BHA.

 

Kattemad er ikke det eneste spørgsmål, der er forbundet med blærebetændelse, men det er et vigtigt spørgsmål, som vi kan kontrollere. Stress menes også at spille en meget væsentlig rolle i blærebetændelse og selv katte, der fodres med 100 procent dåse kattemad eller naturlig rå kattemad kan opleve perioder med blærebetændelse. Dette er en meget frustrerende sygdom at behandle og en sygdom som det veterinære samfund ikke har alle svarene på. Hvad vi ved er at nedsat stress og øget vandindhold i kattemaden er de vigtigste ledelsesmæssige spørgsmål at tage fat på. Vandindholdet i kattemad er nem at kontrollere. Stress spørgsmålet er en anden sag og er ikke altid let at løse, da katte kan være meget følsomme og ofte 'tavse' i deres stress.

 

Blærebetændelse kan være meget smertefuldt og det er meget vigtigt at behandle smerter hos disse katte. Husk: smerter = stress og vi forsøger at mindske stress hos disse patienter. Desværre har mange dyrlæger overset smertemedicin som en meget vigtig del af behandlingen af dette udbredte katteproblem.

 

Et notat om antibiotikas anvendelse i disse tilfælde. De fleste tilfælde af blærebetændelse er sterile. Med andre ord, de er ikke et resultatet af en infektion og katten bør ikke sættes på antibiotika.

 

Kun ca. 1% af katte med blærebetændelse, der er under 10 år, har en urinvejsinfektion, men mange dyrlæger sætter disse patienter på antibiotika, selvom disse lægemidler ikke er berettiget. De fleste katte under 10 år producerer en meget koncentreret urin og bakterier trives ikke godt i koncentreret urin.

 

Hos katte over 10 år er infektioner mere almindelige, men dette betyder stadig ikke at ældre katte med blærebetændelse automatisk bør sættes på antibiotika. Grunden til at en ældre kat er mere tilbøjelige til urinvejsinfektioner skyldes nyresygdom, som er mere almindelig i denne aldersgruppe og disse katte vil have en mere fortyndet urin, der ikke er så fjendtligt indstillet over for bakterievækst.

 

Diabetes og hyperthyroidisme er også mere almindelige hos katte over 10 år og begge sygdomme gør katten mere tilbøjelige til at erhverve urinvejsinfektioner.

 

En urin kultur og følsomhed skal køres for at kontrollere for en infektion, hvis patienten har en lav urin vægtfylde eller er diabetiker. Det skal erindres at selv med en lav USG skyldes de fleste tilfælde af blærebetændelse ikke en infektion. Derfor er det vigtigt at foretage en test før katten får antibiotika. Antibiotika bør kun bruges, når tilstedeværelsen af en infektion kan fastslås.

 

En test identificerer bakterier (hvis de er tilstede) og fortæller dyrlægen hvilket antibiotikum, der er passende. Urinen til en test skal være udtaget ved hjælp af cystocentesis, der indebærer anvendelse af en sprøjte og nål til at hente urinen direkte fra blæren. Dette er ikke en smertefuld procedure for katten og denne metode er den eneste måde at opnå en prøve med nøjagtige oplysninger for at kunne behandle med antibiotika. Et problem er dog at en prøve kan være vanskelig at få uden at der ventes et par timer, idet katte med blærebetændelse urinerer hyppigt og har derfor ofte ikke nok urin i deres blære, så en god prøve fås.

 

For at omgå dette problem vil nogle dyrlæger give patienten en dosis subkutant (lige under huden) væske. Katten sættes derefter i et bur uden toilet. Indenfor et par timer er blæren normalt fuld nok til at opnå en urin prøve via cystocentesis. Denne procedure tager kun 2-3 timer.

 

Vi er nødt til at stoppe behandlingen af alle tilfælde af blærebetændelse med antibiotika uden bevis for en infektion!

 

Blærebetændelse vil ofte komme igen hos disse katte og dette smertefulde sundhedsproblem kan være meget frustrerende at beskæftige sig med. Hos de fleste katte vil de kliniske tegn spontant løse sig selv uden behandling. Faktisk er det ofte blevet sagt noget joke agtigt at en kat med blærebetændelse ofte vil stoppe med at udvise kliniske tegn inden syv dage med behandling og i en uge uden behandling.

 

Inflammatorisk tarm sygdomme (IBD): IBD kan forårsage opkastning, diarré, og/eller forstoppelse hos kat. IBD kan også som eneste kliniske tegn vise sig som vægttab. Der er mange ubesvarede spørgsmål med hensyn til denne sygdom, men det forekommer logisk at begynde at "behandle" et gastrointestinal (mave/tarm) problem hos kat med artsspecifik passende kattemad. Alt for ofte vil disse katte blive behandlet med en høj grad af steroider og et receptpligtig kornbelæsset tørt kattefoder. Jeg føler meget stærkt at denne udbredte terapeutiske måde skal opgives. Der er et imponerende antal anekdotiske beretninger om katte, der havde det forfærdeligt dårligt med IBD, men som udviste dramatisk forbedring, når alt tørt kattefoder blev fjernet fra deres kattemad. For at føre dette endnu et skridt videre, er der mange beretninger om katte med IBD, der blev forbedret voldsomt på en afbalanceret, kornløs, rå kattemad. (Se www.catnutrition.org for mere information om IBD og kost).

 

Fedme: Fedme er en meget almindelig og et meget alvorligt sundhedsproblem hos katte. F. eks har overvægtige katte fire gange større sandsynlighed for at udvikle diabetes end katte, der har en optimal vægt. Forpligtede kødædere er designet til at få opfyldt deres behov for energi ved et højt proteinindhold, moderat fedt indhold og med lidt eller ingen kulhydrater. Kulhydrater anvendes minimalt til energiformål og dem, der ikke anvendes konverteres til og gemmes som fedt. Det såkaldte "light" kattemad produkt, som er på markedet, har målrettet fedtindholdet som nedprioriteret næringsstof, men ved at gøre dette, har kattemad producenter øget kornfraktionen, der fører til et højere niveau af kulhydrater. Derfor er mange overvægtige katte, der spiser disse kattemad produkter stadig fede. Disse "light" kattemad produkter er blandt de mest arts-upassede, usunde kattemad produkter, der er til rådighed for kattens menneskeven. Mange mennesker fodrer med meget små mængder af disse kattemad produkter og håber derved at deres kat vil tabe sig, men at fodre med en lille mængde af en kattemad, der er uhensigtsmæssig for arten, er ikke svaret! Denne katteven ender blot med en adfærdsspuky overvægtig kat.

Der er en langt sundere og mere logisk måde at gribe kattefedme an på.

 

Hepatisk Lipidosis (Fedtlever): Dette er den mest almindelige metaboliske leversygdom hos katte. Overvægtige katte, der går længere end 48 timer uden at spise, uanset årsag, er i fare for at udvikle denne alvorlige og ofte dødelige sygdom. Fodring med et kattefoder med et højt proteinindhold og lavt kulhydratindhold, hjælper til at katten har en optimal sund kropsvægt og til gengæld nedsættes tilbøjeligheden for fedtlever.

 

Tandsygdomme: I mange år har man hævdet at katte har færre tandsygdomme, når de fodres med tørt kattefoder versus dåse kattemad, men dette er groft overvurderet, unøjagtigt og det understøttes ikke af nyere undersøgelser. Denne ofte blandt dyrlæger og lægpersoner fortsatte fastholden af tanken/myten om at kattens madskål skal fyldes med usund kattemad for at holde deres tænder og gummer rene, skader fortsat katten. Denne tankegang giver lige så meget mening som den idé at sprøde småkager ville fremme tænderne og gummernes sundhed hos mennesket.

 

Først og fremmest er tørt kattefoder hårdt, skrøbeligt og blot nogle små stykker med lidt eller ingen slibende virkning på tænderne. Dernæst er kattens kæber og tænder beregnet til klipning, flåning og rivning af kød og ikke designet til at bide ned gennem en tør kiks. For det tredje vil mange katte sluge hovedparten af deres tørre kattefoder i hele stykker.

 

Der er mange faktorer - kendte og ukendte – som bidrager til tandsygdomme hos katten såsom genetik, vira og kattemad. Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål omkring katte, der ofte lider af dårlig tandsundhed. Men fodring med arts-upassende tørre kiks med et højt kulhydratindhold er en negativ faktor og ikke en positiv en.

 

Tørre kiks kommer ikke engang tæt på at ligne en kats normale kattemad, der består af hele mus, fugle, kaniner osv. I betragtning af, hvad en kat ikke spiser i naturen, er der langt mere mening i at fodre en del af kattens kattemad i form af store bidder af kød (så stort som du kan få din kat til at tygge på) eller kråse som kattens tænder er beregnet til at tygge. Råt kød er "hårdere" at tygge end kogt kød, så jeg foretrækker at bruge råt kød til fremme af mundhulens generelle sundhed samt give katten mulighed for at udleve den adfærd i form af at rive, flå, skære, fastholde der nu engang – uanset hvad mennesket mener – til stadighed vil være et behov for, der hverken er fjernet ved selektiv avl eller holder op bare fordi vi mennesker afskærer katten muligheden. Det er derimod grobund for stor frustration ikke at lade en kat være en kat og ofte forbundet med stress og derved igangsættelse af en ond cirkel. Der er heller ikke meget mening i at afskære et barn/et menneske fra at måtte være et menneske med dettes basale behov som fx du må ikke opføre dig som et menneske, men skal gøre som en giraf.

 

Fsa. udsagnet "en del af kosten" i ovenstående sætning, er det meget vigtigt at forstå at reelt kød (dvs. uden ben eller en anden kilde til calcium) er meget skæv, da der er minimalt calcium i kød. Husk at når en kat spiser sine normale byttedyr, indtager katten knogler sammen med kødet.

 

Når der fodres med råt kattemad som et supplement (selvom jeg er af den opfattelse at der bør fodres udelukkende med en naturtro kattemad), vil det være sikkert at fodre med ca. 15 % af de daglige kalorier i form af almindeligt kød. For eksempel, hvis en kat spiser 170g dåse kattemad om dagen, kan du foder katten med 140g dåse kattemad plus 30g rå grovhakket muskelkød pr. dag.

 

Når folk spørger mig, "hvor ofte skal mine katte fodres med kødstykker?" svarer jeg "hvor ofte plejer du at børste dine egne tænder?"

Jeg gør opmærksom på at jeg ikke siger at dåse kattemad nødvendigvis er bedre for tænderne end tørt kattefoder. For optimal dental sundhed, bør en kat hverken spise kattemad på dåse eller tørt kattefoder, fordi ingen af madtyperne fremmer sunde tænder, men for nogle mennesker er vi nødt til at arbejde med, hvad der er praktisk i et typisk hjem og dets indstilling omkring at fodre en kat med et ”helt byttedyr” - også selv om det ville være dejligt for både deres tænder, adfærd og derved velfærd. Et kompromis kan være at vi i det mindste giver dem noget muskelkød at tygge på og holde op med at narre os selv til at tro at tørt kattefoder fremmer tandsundheden hos vore katte.

 

Astma/Allergisk luftvejssygdom: Mange katte har oplevet at deres respiratoriske symptomer (hoste/åndedrætsbesvær) stilner af betydeligt eller forsvinder helt, når de sættes på en dåse kattemad eller en kød-baseret naturlig kattemad. Nogle af disse symptomer hos katte kan have været en reaktion på opbevaringsmetoder, der kan forårsage mider eller kakerlak antigener, der er til stede i tørt kattefoder eller de kan have reageret på gluten (protein fraktion), der er en del af det korn, der er til stede i tørt kattefoder. Desværre har mange katte en invaliderende lungesygdom og sættes udelukkende på en immunsuppressiv dosis af steroider - mens der stadig fodres med uhensigtsmæssig kattemad. Mens steroider er nødvendige i nogle tilfælde af luftvejssygdomme, er der ikke taget fat i roden af problemet, som i mange tilfælde kan være en allergi over for proteiner i form af arts-upassende gryn og insektvoksantigener. Steroider forårsager almindeligvis sukkersyge hos katte og kan også gøre dem sårbare over for infektioner fra virus, bakterier og svampe agenter så det er meget vigtigt at sikre at du har udelukket kattemad som en årsag til kattens respiratoriske symptomer.

  

Min kat vil ikke spise det rå kattemad?

Overgang fra tørfodernarkoman til dåse kattemad eller rå naturlig kattemad

Dette er den hårde del. Katte, som børn ved ofte, hvad der er bedst for dem. De to hyppigste kommentarer jeg hører fra folk, når jeg forsøger at overbevise dem til at brødføde deres katte med sundere kattemad er "min kat vil ikke spise dåse kattemad eller rå kattemad" og "men min kat kan virkelig lide dens tørre kattemad." Børn vil virkelig gerne have kartoffelchips og is, men det betyder bestemt ikke, at disse fødevarer udgør en optimal ernæring.

 

Overgangsprocessen indebærer ofte meget mere end blot serveringen af ny kattemad. Tid, tålmodighed og tricks er ofte nødvendige. Killinger ved 3-4 ugers alderen har dog ikke problemer med at starte!!

 

En af grundene til at katte gerne spiser tørt kattefoder, er fordi kattemad producenterne ikke spiller fair play under fremstillingen af den suboptimale fødevarekilde. ”De coat de kiks” sprayes med ekstremt lokkende animalsk smag som er meget tillokkende for en kat  og gør at en dårlig kattemad indrettes måldyret.

 

Udover den ovennævnte overfladebehandling af tørt kattefoder med animalske fordøjelsesvæsker, er der en anden sag, nemlig den sprøde konsistens, som er meget forskellig fra dåse kattemad. Katte er meget modstandsdygtige overfor en så drastisk ændring i teksturen af deres kattemad.

 

Hvis du er overbevist om at du vil hjælpe din kat væk fra tørt kattefoder, er vejen at du læser videre for at få nogle tips til, hvordan du kan opnå dette.

 

Det centrale er at gøre det langsomt, med tålmodighed og indarbejde forskellige tricks for ”stædige” katte. Det vigtigste punkt er faktisk at lave forandring, ikke hvor hurtigt du gennemfører det. Jeg må sige at den ene af mine katte testede hvert eneste gram tålmodigt og jeg ændrede valget af kattemad gennem 3 måneder, før den var helt væk fra tørt kattefoder og 100 % ovre på rå naturlig kattemad. Den havde været på tørt kattefoder hele dens liv (7 år) og kunne ikke genkende rå naturlig kattemad som fødevare. Den anden havde været på tørt kattefoder i 2 år og gik straks i krig, men han fanger også selv mus, fugle og rotter i forvejen. Der findes også historier om katte, hvor det tog mere end 9 år at vende 100% - ja tålmodig er en dyd, men klæder ofte mennesket J

 

Den største enkeltstående fejltagelse jeg ser folk gøre igen og igen er at sige at deres kat "ikke vil røre ved" den nye kattemad og derefter i panik fylder skålen med tørt kattefoder. I mange tilfælde er det simpelthen ikke så let at få katte væk fra tørt kattefoder.

 

Der er to kategorier af katte - dem, der vil spise dåse kattemad eller rå naturlig kattemad og dem, der vil være ekstremt modstandsdygtige overfor at spise andet end tørt kattefoder. Hvis din kat hører til den første kategori, heldige dig. I denne gruppe finder du også killinger, de går bare i gang – de ved det godt. Disse katte vil tage det med den holdning "endelig - en hensigtsmæssig kattemad for min art." I det tilfælde hvor din kat har været på alle former for tørt kattemad, eller kun har fået dåse kattemad som en ”behandling” lejlighedsvist, bør du starte med fodring af dåse kattemad eller rå naturlig kattemad i stigende mængde og gradvist fald i tørt kattefoder.

 

Nogle katte vil i starten få blødere afføring under overgangen. Jeg er ikke bekymret, hvis det sker og det har en tendens til at ændre sig af sig selv. Hvis diarré skyldes kattemad ændring, vil du enten blive nødt til at eksperimentere med forskellige konserves kattemad eller rå naturlige kattemad produkter eller foretage en langsommere overgang og gøre det over en periode på flere uger til måneder. Du kan stoppe blød mave (hvis du kan få katten til at spise det) ved at tage:

1 del almindelig kartoffel

1 del sød kartoffel

1 del porrer

koge det helt ud og giv en lille smule.

 

Har en kat derimod hård/træg mave, kan du give lidt økologisk rapsolie.

En kat der forbinder toilettet med smerte, er lynhurtig til ikke at ville bruge toilettet!

 

Nu .... for ”stædige” katte ......

Hvis du er uheldig, som jeg var og din kat ikke genkender den kendsgerning at den er et kødædende dyr og ville leve et sundere liv, hvis den spiste dåse kattemad eller rå naturligt kattefoder, så vil du have et stykke arbejde foran dig, men ikke bare et arbejde, men et arbejde med mening i. Nogle katte, der har været på tørt kattemad hele deres levetid, vil være meget modstandsdygtige over for kattemad forandring og det kan tage flere uger eller længere at etablere en overgang til en sundere kattemad.

 

For ”resistente over for forandringer katte”, er du nødt til at bruge den normale følelse af sult for at hjælpe med overgangen. Af denne grund er det meget vigtigt at stoppe ad libitum fodring af tørt kattefoder. Dette er det første og meget kritiske løntrin. Du er nødt til at etablere fodringstider. Det er ikke nemt at prøve noget nyt/komme ud af sit afhængigsforhold, når skålen af junkfood står lige foran 24 timer i døgnet.

 

Katte har ikke brug for kattemad til rådighed på alle tidspunkter. Det er virkelig i orden for dem at opleve en sultsmerte! Når det er sagt, var det meget svært for mig at lytte til mine katte tigge om kattemad, selvom jeg var stærk i min overbevisning om at jeg gjorde det bedst mulige i retning af optimal sundhed og velfærd. Det var virkelig en stressende tid for både mig og dem og faktisk tror jeg at det var sværest for mig! Det er her, hvor mange mennesker giver efter og fylder den tørre kattemad i skålen ikke mindst fordi vi selv som art, skal have mad hver 3-4 time og kender følelsen, men sådan er det ikke altid med andre arter. Der var et par gange, hvor jeg blev til nødt til at tage kontakt til min ”mentor” dyrlæge Tom Lonsdale, hvor jeg blev instrueret i at "bare forlad huset, hvis du ikke kan se på de øjne!" Jeg forlod huset. Disse ynkelige små skrig om "jeg har ikke fået kattemad i hele to timer!" var svært at tage. Men, jeg lo og lod tiden gå for blot at konstaterede at de var helt ok, da jeg vendte tilbage. Ikke en kat var død af sult.

Se senere afsnittet om forskellige tricks i forbindelse med overgangen til sund kattemad.

 

På den anden side, må du ikke forsøge at tilbageholde mad i længere tid (mere end 24 timer) i håb om at din kat vil vælge den nye kattemad. Jeg foretrækker at forsøge at ”overbevise” dem om at et kattefoder af høj kvalitet i form af rå naturlig kattemad eller dåse kattemad virkelig er godt for dem, snarere end at forsøge at udsulte dem, som alligevel ikke virker. At udsætte en kat for at gå rundt uden kattemad - især en overvægtig kat - for en længere periode (mere end 48 timer) kan være ganske farligt og kan medføre nedsat lipidosis (fedtleversygdom).

 

Hepatisk lipidosis kan også udvikle sig, når en kat bruger 50 % eller mindre af sit daglige kaloriebehov over en periode på flere dage. Dette varierer naturligvis fra kat til kat. Af denne grund er det vigtigt at forstå at du er nødt til at have en fornemmelse af kalorier fra dåse kattemad eller rå naturlig kattefoder i sammenligning med kalorier fra tørt kattefoder, som din kat bruger på daglig basis i den periode, hvor du er ved at gennemføre overgangen til dåse kattemad eller rå naturlig kattemad. Jeg har aldrig set en kat udvikle hepatisk lipidosis ved et forbrug på mindst 15 kalorier pr. ½ kg kropsvægt om dagen. Dette er beregnet på mager kropsvægt og ikke ved fed vægt.

 

Eksempel 1: Hvis din kat vejer 8 kg, men egentlig bør veje 5 kg, skal du sørge for at den bruger mindst 180 kalorier pr. dag. (5 kg slank kropsmasse X 30 kalorier / kg / dag = ~ 180 kalorier / dag)

 

Eksempel 2: Hvis din kat har en vægt på 5 kg, vil en simpel formel for minimum kaloriebehov til opretholdelse af vægten hos de fleste katte være (32 X vægt kat i kg) + 70. Yngre/mere aktiv katte kan have brug for flere kalorier.

 

Så hvis din kat vejer 5 kg og ikke behøver at tabe sig, skal du sørge for, at den forbruger ca. 230 kalorier / dag. (32 X 5) + 70 = 230.

 

Det er ikke på al konserveres kattemad eller rå naturligt kattefoder, der er påført kalorieindholdet. En grov rettesnor for kalorieindholdet af de fleste konserverede/rå fødevarer, hvor der er 78 % vandindhold er ca. 30 kalorier/ pr. 30 g, men kan variere i størrelse fra 20 til 40 kalorier/pr. 30 g.

 

De fleste katte vil tabe vægt under overgangen til dåse kattemad og råt naturligt kattemad. I betragtning af at en meget høj procentdel af katte er overvægtige til at begynde med, er det et gunstigt resultat af at deres kattemad ændres – så længe de ikke taber for meget vægt for hurtigt! En kat må aldrig tabe mere end 1-2 % af dens kropsvægt pr. uge - helst tættere på 1 %.

 

Meget tyder på at alle af kattens menneskevenner vejer deres katte med jævne mellemrum. Dette vil bidrage til at sikre en sikker overgang til sundere kattemad og generelt vægttab er ofte det første tegn på dårligt helbred eller anden grund. Jeg vejer mine katte mindst to gange årligt.

 

Mine katte tabte vægt i de tre måneder det tog for at skifte dem til rå naturlig kattemad, men ingen af dem blev for tynde. De blev trimmet ned til en dejlig mager kropsvægt og blev langt mere aktive. Som en sidegevinst holdt min Perser kat op med at rindeøjne.

 

Stop op og vid at du vil blive meget frustreret på tidspunkter og at du vil komme til at smide dåse kattemad og/eller rå naturlig kattemad ud i overgangsperioden, men det er bedre end at smide penge ud på sygdom, der nemt kan forebygges og som giver katten bedre velfærd i længden. Du kan starte med tørt kattemad eller dåse kattemad i større mængde, men husk at målet er et skift til anden perron og ikke blive hængende på mellemstationen! Rigtig Kattemad er målet. Petcurean dåse kattemad og tørt kattefoder eller Ziwipeak dåse kattemad og lufttørret råt kattemad, kan være en glimrende mellem station.

 

Et typisk tørt kattefoder med lavt kulhydratindhold er meget højt i fedt og har derfor en stor kalorietæthed og din kat kan ende med at tage på I vægt. Dette kattefoder skal være del-kontrollerede (altså du ved hvad der er af protein, fedt, kulhydrat osv.) ellers kan din kat ende med at tage på i vægt.  

Den gennemsnitlige kat har kun brug for omkring 200 - 250 kalorier/dag.

 

Tørt kattefoder med lavt kulhydratindhold er har også typisk et højt fosfor indhold. Dette er især til skade for katte med kompromitteret nyrefunktion.

 

Og naturligvis er dette lav kulhydrat tørre kattefoder vandtømt ligesom alt andet tørt kattefoder.

 

Jeg anbefaler ikke dette tørre kattefoder til langsigtet fodring pga. alle de ovenfor anførte grunde. Vær venlig kun at bruge dem som overgangen til artshensigtsmæssig kattemad.

 

Sørg for at holde dig væk fra ethvert "light" kattemad produkt, da disse typer kattefoder har et meget højt indhold af kulhydrater. 

 

 

Her er nogle forskellige tricks til ”stædige” katte.

Husk på at forskellige tricks virker på forskellige katte, da alle katte er individuelle: 

  

Hvis din kat har spist tørt kattefoder ad libitum, får du brug for at øse kattemad op ved at fastlægge en tidsplan med to-tre daglige fodringer. Jeg foretrækker to daglige fodringer. En normal, sund sult respons efter 12 timer giver dig som oftest en god mulighed for at overbevise katten til at prøve noget nyt kattemad. Hvis du ønsker at tage overgangen meget langsomt, kan du give den mængde kattemad, som din kat normalt forbruger i en periode på 24 timer delt op i to fodringer. Mange mennesker er usikre på, hvor meget kattemad deres frifodrede kat i virkeligheden spiser, så jeg ville starte med at finde ud af den mængde kalorier, som din kat har brug for til at opretholde sin vægt, hvis den ikke behøver at tabe sig.

 

Igen, de fleste katte har brug for 200-250 kalorier/dag. Posen med tørt kattefoder bør fortælle dig, hvor mange kalorier, der er i en kop kattemad, men hvis ikke, kan du kontrollere, om den er opført i dette skema: http://www.geocities.com/jmpeerson/dryfood.html

 

Lad kattens kattemad stå i 20 minutter og fjern derefter det kattemad, der ikke er spist. Gentag dette i 8-12 timer afhængigt af om du er fodrer 2 eller 3 gange dagligt. I de første par dage ved overgangen til faste spisetider, kan du tilbyde rå kattemad eller dåse kattemad i det tørre kattefoder. Har du den absolutte mest ”stædige” kat, der ikke vil røre dens kattemad, skal du ikke fortvivle - alle katte vil i sidste ende spise rå kattefoder eller dåse kattemad, hvis deres menneskeven har bestemt sig herfor samt er metodiske og tålmodige nok. Når din kat er sat på faste spisetider, vil du bemærke at den er mere begejstret for maden og vil være mere tilbøjelig til at prøve noget nyt kattemad.

 

Når du har planlagt fodringstider, er du sandsynligvis nødt til at begynde at fodre en smule mindre ved hvert måltid for at få den normale følelse af sult til at arbejde i din favør. Igen, vi forsøger at bruge den normale følelse af sult for at hjælpe os ud af afhængigheden. Vi forsøger ikke at sulte katten ved kattemad forandringen.

 

Når din kat er kørt over på faste spisetider i stedet for ad libitum fodring, kan du prøve at fodre et måltid med kun rå kattemad eller dåse kattemad. Hvis den ikke vil spise det - og er meget stædig, bør du prøve på ikke at blive frustreret og give tørt kattefoder. Prøv nogle af de andre tips, som er anført nedenfor. Hvis den stadig ikke vil spise den rå kattemad eller dåse kattemad, kan du sørge for at katten er lidt mere sulten. Tilbyd den rå kattemad eller dåse kattemad igen et par timer senere. Prøv et andet mærke/variant eller et anden 'trick'. Når det er gået ca. 18 timer siden katten har spist noget, giv den bare en lille mængde tørt kattefoder.

Husk at være tålmodig.

 

Hvis du aktiverer din kat med et stykke fjerdusk legetøj før fodring, kan dette virkelig bidrage til at stimulere dens appetit.

 

Katte næser er meget mere følsomme end vi er. De kan lugte den tørre kattemad i skabet. Jeg foreslår enten at du lægger det i køleskabet eller sætter det i en tæt lukket beholder. Hvis de kan lugte det, vil de holde ud for det. Nogle mennesker anbefaler at få det fuldstændigt ud ad huset, men det er ikke muligt, når du har at gøre med en meget stædig kat, der har brug for en smule tid og tålmodighed før den accepterer overgangen til anden kattemad.

 

Følgende fungerede for mine katte: Drys en meget lille mængde tun - eller enhver anden form for favorit fødeemne (nogle katte kan ikke lide fisk og andre foretrækker måske kogt kylling) på toppen af den rå kattemad eller dåse kattemad og derefter, når den spiser dette, begynder du at trykke det ind i toppen af den nye kattemad. Sørg for at reducere mængden af fisk, så hurtigt som muligt. Sundhedsmæssige problemer kan opstå med en overvejende fisk-baseret kost. Plus, du ønsker ikke at skabe en situation, hvor din kat kun vil kun spise meget Fishy kattemad.

  

Sørg for at alt kølet rå kattemad eller dåse kattemad er opvarmet en smule. Katte foretrækker deres kattemad med ”muse kropstemperatur”. Du kan derfor prøve at tilberede det let, dvs. i ovnen ved 30-40 grader (det ødelægger ingenting) og så tilberede mindre og mindre. Brug ikke mikroovn, da temperaturen ikke kan holdes så lav.

 

Prøv at tilbyde noget kogt (eller råt) kyllinge- eller kødbabymad. Et af målene er at få din kat til at spise mad med en anden tekstur. Kylling er en kilde til protein, så guid den i den rigtige retning mod en kattemad med et højt proteinindhold og lavt kulhydratindhold.

 

Prøv overbrusning med noget parmesanost eller strimmelost på den rå kattemad eller dåse kattemad. De fleste katte elsker parmesanost og dette trick har jeg haft stor succes med.

 

Du kan også prøve frysetørret kød, som du drysser på toppen af den rå kattemad eller dåse kattemad.  

 

Når vi taler om tekstur, er der et spørgsmål, der ofte stilles "kan jeg opbløde det tørre kattefoder i vand?" Jeg vægrer mig mere end blot en smule på dette spørgsmål. Tørt kattefoder har et højt bakterietal indhold. Svamp findes også ofte i tørt kattefoder. Der har været mange dødsfald blandt hunde og katte sekundært ved at spise svampe mykotoksiner, vomitoxins og aflatoksiner som ofte forurener de kerner/korn, der findes i det tørre kattefoder og hundemad. Hvis du ønsker at prøve tricket med opblødning af det tørre kattefoder for at ændre tekstur, bør det være spist indenfor 20-30 minutter. Herefter bør du smide det ud. Bakterier og mold trives i fugt.

 

Prøv at dyppe nogle stykker tørt kattefoder i saften fra den rå kattemad eller dåse kattemad. Nogle katte nægter at spise det, hvis det tørre kattemad er i kontakt med den rå kattemad eller dåse kattemad. Men hvis den vil spise det med en smule kødsaft/dåsesaft på, så prøv "chip og dip ' tricket. Tag en lille smule af det rå kattemad eller dåse kattemad på nogle stykke tørt kattefoder. Sæt dem så på en separat tallerken væk fra dens normale skål med tørt kattefoder. Nogle katte vil spise en lille smule af deres normale tørre kattefoder og derefter gå hen og undersøge det tørre kattefoder med en lille smule af den rå kattemad eller dåse kattemad på.

 

Hvis du går et skridt videre, kan du prøve at tilføje et par små stykker af den rå kattemad eller dåse kattemad til den lille del af det tørre kattefoder. Din kat kan fravælge den rå kattemad eller dåse kattemad, men vil vænne sig til lugten - og konsistens - selvom den ikke spiser noget af den nye kattemad.

 

Knus eller strø noget af det tørre kattefoder på toppen af den rå kattemad eller dåse kattemad.

 

Hvis du ikke synes at det vil ødelægge din kat, så prøv forsigtigt at gnide lidt rå kattemad eller dåse kattemad eller saften herfra på kattens gummer. Dette kan få katten interesseret i smag og konsistens af den nye kattemad - men gør det forsigtigt. Du ønsker ikke at gøre dette til en stressende situation og skabe en aversion mod kattemad. (Dette trick er almindeligt anvendt for at få netop fravænnede killinger til at spise rå kattemad eller dåse kattemad.)

 

Hvis du ikke synes at det vil ødelægge din kat, kan du bruge din finger til at lægge en lille smule af den rå kattemad eller dåse kattemad eller saften herfra på dens ben for at få den til at slikke det af. Sørg for at du gør det uden at tvinge din kat. Igen, du ikke ønsker at skabe en aversion mod kattemad eller menneskeaversion.

 

Hvis du har flere katte i husstanden er det sådan at nogle katte kan lide at spise alene i et mindre stressende miljø og så kan du være nødt til at flytte disse katte til en selvstændig, rolig plads så de i ro og mag får tid og fred til at tænke over deres kulhydrat/tørt kattefoder afhængighed.

 

Nogle katte vil også hellere spise fra din hånd i starten eller ”stjæle” det fra ”din” tallerken. 

 

Prøv forskellige mærker og varianter af rå kattemad eller dåse kattemad - uanset hvor ringe de er i kvalitet. Du kan bekymre dig om fodring af højere kvalitet senere. Det første mål er blot at få din kat til at spise rå kattemad eller dåse kattemad og ikke tørre kiks.

 

Sprøjte-fodring er også en anden mulighed, men det skal gøres med finesse og tålmodighed for at undgå en aversion for kattemad. Hvis du vælger at sprøjte-fodre, behøver du ikke nødvendigvis at brødføde katten et helt måltid kattemad. Undertiden vil blot en 1/2 cm "kickstart” få din kat til at spise den rå kattemad eller dåse kattemad - måske ikke første gang, men det vil i det mindste få den til at smage på den nye kattemad og opleve en fremmed tekstur. Den bedste måde at sprøjte-fodre er at knæle ned på gulvet med din kat mellem dine ben, så den står i samme retning som dig. Ved hjælp af en lille sprøjte, som du forsigtigt sætter ind i mundvigen, giver du omkring 1/2 cm. Den kan spytte det ud, men du forsøger også bare at få den til at smage og mærke konsistensen og ikke stresse den.

 

Ikke al rå kattemad eller dåse kattemad vil du kunne presse gennem en lille sprøjte, men kødbabymad til mennesker virker godt til dette trick. Du kan også udvande det lidt, hvis du har brug for det.

 

Hvis du vil bruge rå kattemad eller dåse kattemad i stedet for babymad, er du nødt til at skære udgangen af sprøjten af, så åbningen bliver større. Sørg for at spidsen ikke skærer. Hvis du ikke ønsker at klippe spidsen af sprøjten af, skal du purere maden. Du kan køre det gennem blenderen med en lille smule vand (ca. 3-4 skefulde/8 g kattemad).

 

Selv om menneskeligt babymad ikke er et afbalanceret kattefoder til langvarig brug, er det et fantastisk værktøj, som kan bruges til at hjælpe katten over på en anden tekstur, som den ikke er vant til.

 

Det kan være nødvendigt at tage drastiske foranstaltninger i brug. En kat der fx er ekstremt overvægtig (det dobbelte af, hvad den bør veje) og som ikke vil spise rå kattemad eller dåse kattemad selv efter to ugers sprøjtefodring. Hvis katten alligevel skal have ordnet tænder og derfor alligevel er i fuld narkose, kan der indsættes et fodringsrør, som går direkte ned i maven. Herved falder stressen for alle involverede og ofte vil der efter 2 ugers rørfodring ske ting og sager. Tit vil katten slikke den rå kattemad eller dåse kattemad af ens finger og pludselig beslutter den sig for at spise af sig selv. Efter et par år vil en sådan kat være legende og rørig. Før vægttab kunne den knapt gå, den kunne ikke vaske sig selv og det er næsten helt sikkert at tegn på diabetes snart vil dukke op.

 

Du må ikke give op. En af mine katte har spist tørt kattefoder de første 7 år af sit liv. Han ville ikke røre rå kattemad, som de andre katte spiste. Så en dag fandt det ”indvendige kødædende dyr” ham og han begyndte at spise rå kattemad ud ad den blå luft! Jeg var chokeret. Det er 3 år siden og han har været på en 100% rå kattemad siden den dag han valgte at skifte.

 

Prøv at starte med 99.9% tørt kattefoder og så 0.01% rå kattemad og/eller let tilberedt og arbejd dig nedad til helt råt kattemad.

 

Dette er blot et par tricks, som du kan prøve. Forskellige tricks virker på forskellige katte. Nøglen er at være tålmodig. Husk at det tog mig tre måneder at få mine katte på 100% rå kattemad. De fleste katte bør ikke tage sig så god tid, men nogle kan have brug for år.

 

Hvad med hjemmelavet og færdigtilberedt råt kattefoder?

 

Mange mennesker har en stærk negativ reaktion ved tanken om at fodre deres kødædende dyr råt kattefoder, men det er det et kødædende dyr er designet til at spise. Husk på at der ikke er nogen Webergrill eller nogle komfurer i naturen. Også vilde katte vil ikke altid indtage deres byttedyr i sin helhed straks efter at de har dræbt det, så det kød de spiser, er ikke altid frisk.

 

Katte er meget forskellige fra mennesker med hensyn til deres følsomhed over for ”madforgiftning”. Katte har en meget kortere transittid gennem deres tarmkanal end mennesker har (omkring 12 - 16 timer for katten versus 35-55 timer for den menneskelige). Dette er et meget vigtigt punkt, fordi jo mere tid bakterier bruger i tarmkanalen, jo flere bliver der og det kan i sidste ende føre til tarmproblemer.

 

Katte er designet til at spise råt kød.

 

En håndteret korrekt og forberedt rå kattemad har meget færre bakterier end mange kommercielle tørre kattefoder produkter. Kommercielt kattefoder kan også indeholde høje niveauer af svampe toksiner fra korn, der aldrig vil være risiko for i en kornfri rå kød kattemad.

 

Der er flere måder at fodre en rå kød kattemad på. En måde er selv at tilberede det, men det kræver at man har tillid til de steder, hvorfra man får råvarerne. En anden måde er at købe det fx gennem Rigtig Kattemad, hvor der er tale om kød fra velfærdsdyr, dvs. dyr der har adgang til den fri natur og derved fået græs eller vildtfangede fisk og hvor kødet er behandlet og testet på lige fod som til mennesker, dvs. testet for Salmonella, BSE mv.

 

Folk er ofte overvældet eller intimideret af tanken om at skulle sammensætte kattens kattemad, men i virkeligheden er det ret enkelt - så længe du følger en afbalanceret opskrift. Jeg sørger for at der er kattefoder i fryseren til en måned ad gangen og så er det bare at stikke klør 5 i fryseren og tage et eller andet op.  Du kan også vælge at lave en ugeplan.

En almindelig fejl folk gør, når de fodrer med hjemmelavet kattemad er at tro at en kat kan leve af kød alene - uden ben som en kilde til calcium. Mens kødet skal være den primære bestanddel af kattens kost, er der ikke nok calcium i kød (uden ben) til at sikre et sikkert calcium/phosphor forhold opnås. Husk altid at calcium ikke er et valgfrit "tilskud", men et meget afgørende element i kattemaden.

Der findes flere udbydere af færdig tilberedt råt kattefoder, men desværre, som det er også er med konserves kattemad, kan disse kattemad produkter variere en hel del med hensyn til kvalitet og ingredienser. Der findes kattemad produkter, der indeholder grøntsager i en langt større mængde end det ville have været fundet i kattens naturlige kost. Derudover er grøntsagerne i disse færdige produkter naturligvis ikke fordøjet, som de ville have været, hvis de indtages med kattens byttedyr.

Dette er et meget vigtigt punkt som mange mennesker synes at glemme, når de beslutter sig for at fodre med grøntsager til kødædere. Katte har ikke et fysiologisk behov for grøntsager og faktisk mangler katten de enzymer, der er nødvendige for at nedbryde denne fødevarekilde til en effektiv udnyttelse.

 

Hvis du vælger at give færdig tilberedt råt kattefoder, har du brug for at lære nogle lektier. Et særligt problem at se på, er procentdelen af grøntsager og lejlighedsvis frugter, som produktet eventuelt indeholder. Min favorit er Rigtig Kattemad, da der hverken er grøntsager eller frugt i, det kommer fra velfærdsdyr og der er kødsaft i. Hertil giver jeg lidt grønt/frugt, der er blendet. Det er vigtigt at du ved hvad forholdet er i fald det er tilsat på forhånd. Er det ikke deklareret, eller kan du ikke få det oplyst, så vælg noget andet.

  

En anden ting du skal sikre dig ved et færdigt kattemad produkt, der kun består af kød, knogler og organer er at et kattefoder tilberedt med en stor mængde hals og ryg (meget ofte brugte ingredienser i kommercielle kattemad produkter) ikke har et optimalt calcium/phosphor forhold. Der er meget lidt kød, når der sammenlignes med størrelsen af ben på denne del af dyret. Dette fører til et kattefoder, der er for høj i calcium i forhold til fosfor, som kan forårsage forstoppelse og videre til andre medicinske problemer.

 

Hvordan, hvad og hvor meget kattemad skal min kat have?

Den gennemsnitlige kat skal spise 110g – 170g dåse kattemad eller rå naturlig kattemad pr. dag fordelt på 2-3 måltider, men dette er blot en generel retningslinje. Ved fastlæggelsen af, hvor meget kattemad du skal fodre med er enkelt. Alt for fed? Giv mindre kattemad eller motioner mere. Alt for tynd? Giv mere kattemad eller motioner mindre.

Menu forslag kat: 2-3 måltider dagligt. Hvis din kat synes det er sjovt kan du putte dens kattemad ind i Leo, Mike, Monster Mouth, Monster Ball, marvben eller lignende. Du kan også fryse det heri og give det i frossen tilstand, således at katten er aktiveret i længere tid, men de fleste katte vil have ”varm” kattemad J Til gengæld kan du med fordel stille frossen kattemad frem, hvis du ved at du ikke når hjem og derfor vil det tø sig op og katten får frisk kattemad alligevel.

Rigtig Kattemad menu: Alle kattemad menuerne er grofthakket kød med ben og brusk og flere af dem hakket af hele dyr og tilsat vitaminer og mineraler. Derudover er der hjerne og hjerte til sikring af taurin samt hele daggamle kyllinger med æggeblomme til sikring af de essentielle fedtsyrer. Sørg for variation og derfor en ligelig fordeling mellem kattemad menuerne som er:

Bruger du andet som kattemad, er der et par ting, der er vigtige at huske på:

Katte kan lide fedt, men deres naturlige byttedyr er langt fra så fedtholdige.

Fisk er godt, men mange katte kan blive helt afhængige, så de ikke vil have andet kattemad, så derfor med måde.

Du kan, hvis din kat kan lide det, eller der er specielt brug for det i perioder give:

Vildlakseolie (katte kan ikke omsætte planteolier)

1 tsk. Husk (syreholdigt fiber af hensyn til at bevare en naturlig sur urin eller forebyggelse af forstoppelse) pr. 500g kød

½ kop vand eller kildevand pr. 500g kød

1000mg taurinpulver pr. 500g kød, hvis du er bange for at din kat ikke får nok.

Som ”byttedyrsaften”, eller skal vi sige ekstra grundig tandbørstning og hårdt arbejde 3-5 gange om ugen af hensyn til tænder/tandkød: Giv nogle pæne store lunser kød eller du kan bruge kyllingehalse.

Du kan stoppe blød mave (hvis du kan få katten til at spise det) ved at tage:

1 del almindelig kartoffel

1 del sød kartoffel

1 del porrer

koge det helt ud og giv en lille smule. Du kan naturligvis også blande det i dens kattemad, hvis du kan ”snyde” katten på denne måde.

 

Har en kat derimod hård/træg mave, kan du give lidt økologisk rapsolie eller husk.

 

En kat der forbinder toilettet med smerte, er lynhurtig til ikke at ville bruge toilettet!

 

Giv 2-3 måltider kattemad dagligt. Her er vejledende mængder, som naturligvis kan ændres i fald katten er meget aktiv eller det modsatte:

 

Kat fra 3-4uger (skal også stadig die naturligvis – jo længere, jo bedre) til 6 måneder: 10 % af sin kropsvægt dagligt

 

Kat 6 måneder - 1 år: 5 % af sin kropsvægt dagligt

 

Katte over 1 år: 2 % af sin kropsvægt dagligt

 

Drægtige og diegivende: 10% eller hvad der er brug for til forebyggelse af vægttab. Du kan give en drægtig og diegivende kat hybenpulver fra din Rigtig Kattemad forhandler, hvilket giver ekstra stor mælkeproduktion og bedre kattemad findes nok ikke.

 

Nu har jeg så læst alt det, men jeg er ikke helt sikker?

Nogle afsluttende tanker

Tillykke, hvis du er nået til dette punkt. Du bør virkelig bekymre dig om at fodre din kat med et sundt kattefoder og du er åben overfor for forståelsen af kattens ernæringsmæssige behov. Dette papir har skitseret, hvad jeg føler er optimal ernæring for et forpligtet kødædende dyr. De mest almindelige klager jeg hører fra folk, er at deres kat ikke vil spise rå kattemad eller dåse kattemad, men kun vil spise tørt kattefoder.

 

Mine katte faldt ind under denne kategori, som ikke var overraskende, da de havde været på 100 procent tørt kattefoder hele deres liv og varierede i alderen 3-9 år på det tidspunkt, hvor vi gik over til en sundere kost. Det tog mig flere måneder at overbevise dem om at de er kødædere og har brug for kød - og ikke kattemad i en tør, totalt forarbejdet form, der også indeholder alt for mange kulhydrater og for lidt vand. Det var ind i mellem en lidt barsk omgang, da den ene af mine katte bliver meget uomgængelig, når han er sulten, men jeg huskede mig bare selv på at jeg jo selv havde skabt en klassisk betingning (dvs. en forventning) ved at fodre ad libitum og vi afledte med lidt leg og gåtur i haven.

Overraskende nok er en af mine mest genstridige tørfoder narkomaner nu en lykkelig spiser af rå kattemad og kunne ikke drømme om at sætte tænderne i andet. For at være hel ærlig, varmer det mit hjerte at se mine små rovdyr gnave i råt kød kattemad – og derved spise en kost, der er tiltænkt deres art.

 

Indrømmet, jeg har i 16 år prædiket for tørt kattefoder og været tilknyttet en af de allerstørste kæledyrsproducerende virksomheder, men er heldigvis kun et menneske, der fejler og derved har evnen til at lære i behold. Jeg fodre derfor ikke længere med tørt kattefoder og kan ikke forestille mig nogensinde at fodre mine katte med denne type kattemad igen. Da jeg først begyndte at gå over til sund kattemad, ville jeg have været tilfreds med og derfor indstillet på at "give efter" overfor mine tørfoder misbrugere og lade deres kattemad består af 10-20 procent tørt kattefoder, men jeg har ikke noget ønske om at fodre mine katte med usund kattemad nogensinde igen. Desuden har jeg forstået og set på første hånd at katte ikke har brug for, eller nyder godt af, alle de tørre fødevarer i deres kattemad. De skal heller ikke have adgang til mad 24 timer i døgnet og hvis de spiser to eller flere påfyldninger af ernæringskorrektpakkede kattemad måltider dagligt, spiser de optimalt. Ind i mellem nyder de lufttørret BARF eller lidt dåseBARF fra ZiwiPeak og Petcurean NOW og det er helt ok.

 

Mange mennesker, der er på arbejde hele dagen, tror at deres kat vil lide uden adgang til kattemad kontinuerligt. Men husk – at have adgang til mad 24 timer i døgnet er ikke, hvordan din kat ville spise i sit naturlige miljø. I naturen ville den have muligheden for at gå på jagt 24 timer i døgnet, men det betyder ikke at den har mulighed for at spise, fordi den her først må fange byttedyret og ikke alle byttedyr lader sig fange. En sund kat vil ikke være fortabt, hvis den ikke har kattemad til rådighed på alle tidspunkter og i virkeligheden vil en kat, der har indarbejdet en sund appetit, med tiden, belønne dig ved at spise et hjerteligt (og sundt) måltid kattemad med værdsættelse, når den er sulten og måske ikke bare af vane eller kedsomhed.

 

En yderligere bemærkning om at lade rå kattemad eller dåse kattemad stå fremme: Husk at en kats mavetarmkanal er meget forskellig fra vores. Jeg kan forlade den rå kattemad/ eller dåse kattemad i op til 8 timer ad gangen. Jeg har gjort det i mange år og hundredvis af katte og killinger har ikke oplevet nogen problemer fra denne praksis. Hvis vejret er ekstra varmt giver jeg lidt oftere, men hvis min tidsplan ikke tillader det, så er jeg stadig ikke bange for at efterlade rå kattemad eller dåse kattemad. Hvis du er bekymret herfor og hvis din kat er lidt af en "nipper”, kan du lade en del af dens måltid have en normal temperatur og en del af det frossent. Den frosne del vil tø op i løbet af et par timer og vil tilføje en vis tid til "friskhed" af kattemaden.

 

Jeg ved godt at tørt kattefoder både kan være billigt og meget bekvemmeligt for mennesket og sikkert også derfor er det slået så godt igennem, men det er nu engang ikke mennesket der betaler prisen velfærdsmæssigt!!

 

Alles liv er forskellige og der er flere måder du med held kan fodre din kat med et kattefoder med en høj kvalitet af ernæring. Målet med dette oplæg er at du med viden om specielle diætetiske behov, kan på vegne af din kat træffe en informeret beslutning om, hvordan og med hvad du bør fodre og samtidig finde en balance, der virker for både dig og din bedste ven.

Mennesker siger: ”Jeg holder så meget af katte og katten er min bedste ven”.

 

Katte siger: ”Vi er katte og vi spiser og opfører os som katte, fordi vi er katte”.